hometrainer

Hometrainer guide – Hvad er op og ned, og hvilken skal jeg vælge?

Indholdsfortegnelse

Vinteren er godt på vej, og for mange betyder det enten at cyklen bliver sat på plads i skuret og ingen cykeltræning medmindre der er lidt vintersol der kan få motionisterne ud af sofaen. Dog er der en løsning hvis du ønsker at holde formen ved lige, og få trænet over vinteren uden du kommer til at fryse og blive sjask-våd.

Hometraineren, og indendørs træning på cyklen, stiger i popularitet og det er blevet billigere end aldrig før at komme i gang. For kun 2.499 kr kan du være i gang med en Direct Drive hometrainer der er kompatibel med de mest populære software også behøves du aldrig fryse på cyklen igen.

Hvordan virker en hometrainer?

Kort fortalt, er en hometrainer en holder der gør det muligt at cykle uden at cykle bevæger sig fremad. Der findes et hav af forskellige mærker, modeller og et hav af forskellige funktioner og software så du kan tilpasse din indendørs træning efter dit niveau og behov. Cyklen til din hometrainer kan sagtens være den cykel du cykler på normalt og du behøves ikke en ekstra cykel, selvom det er lækkert ikke at skulle tage den af og på, og man nemt kan springe på hometraineren når vejret er dårligt.

De mest simple og billigste hometrainer har ikke mange indstillinger, du montere bare baghjulet så det sidder fast også er du klar til at cykle. Nu mere teknologisk og udstyr der er på hometraineren nu mere skal du også sætte dig ind i, men det giver til gengæld mange muligheder for bedre og mere spændende træning indendørs hvor du også har mulighed for at køre cykelræs mod andre online.

Hvilke typer hometrainere findes der?

Wheel-on – Den mest simple og billigste hometrainer uden en masse der skal indstilles. Du monterer bare dit baghjul på hometraineren så det sidder godt fast også er du klar til at køre derud af. Dækket kører i mod en rulle der skaber belastningen. Det anbefales at skifte til en hometrainer dæk på baghjulet der både larmer mindre, sviner mindre og bedre kan tåle varmepåvirkningen fra friktionen.

Direct Drive – På en Direct Drive hometrainer afmonterer man cyklens baghjul hvorefter cykel og kæde fastgøres på en kassette på hometraineren. Nu fungerer hometraineren derfor som cyklens baghjul og et tungt svinghjul simulerer watt modstanden samt op- og nedstigninger.

Direct Direct skaber en meget realistisk følelse med præcise målinger som var det på landevejen, og derudover larmer den også mindre. Direct Drive betragtes som den mest populære hometrainer variation, og giver mest for pengene.

Smart Bike – En smart bike er en komplet motionscykel til indendørs træning. Du skal derfor ikke bruge din egen cykel hvilket gør det til en meget tilgængelig og nem løsning. Det minder på mange måneder om en normal motionscykel men med smarte funktioner der gør at det kan forbindes til en computer, tablet eller smartphone så du kan anvende trænings software.

Hvilken slags hometrainer skal jeg vælge?

Den mest populære løsning er at vælge en Direct Drive hometrainer. Det er nemt at sætte op, og når du først har monteret kassetten på hometraineren er det meget let at montere cyklen samt afmontere den igen når du vil ud på landevejen. Overvej evt. en ekstra cykel hvis du vil have hometraineren stående fast hele året så du nemt hoppe på cyklen indendørs hvis vejret er dårligt.

Hvis budgettet ikke er et problem og du ikke ønsker at montere din egen, eller en ekstra cykel, i en hometrainer kan du vælge at købe en Smart Bike.

Hvis dit budget er meget lavt og du kun vil bruge hometraineren enkelte gange på året kan du overveje at købe en billig Wheel-on hometrainer.

De mest populære mærker inden for hometrainere er Elite, Tacx og Wahoo. Af billigere mærker kan blandt andet ThinkRider nævnes.

Hvilken software skal jeg vælge?

Der findes et hav af software producenter i kampen om at få hometrainer brugerne. Hvis du holder dig til de mest populære mærker er du sikker på at få høj kvalitet, og en stor brugerbase du kan møde online når du skal til at cykle på din hometrainer.

For at afvikle et software program til din hometrainer kræver det at du tilslutter enten en smartphone, tablet eller computer. Herefter forbinder du din hometrainer med Bluetooth eller ANT+.

Zwift, Bkool, og Rouvy er de tre mest populære software hvor Zwift er en virtuel verden og Bkool samt Rouvy er baseret på rigtige ruter.

Hvis du ønsker at prøve kræfter med BKool kan du tilmelde dig her så sparer du 20% dit abonnement.

Hvad man er mest til er en smagssag, se evt. sammenlignings videoer på YouTube.

Hvilket tilbehør skal jeg bruge?

Træningsmåtte

Der findes massere ekstra udstyr du kan købe når du går i gang med at indrette din paincave, hometrainer grotte eller hvad du vil kalde dit hometrainer område. De fleste sætter specielt meget stor pris på en træningsmåtte til at ligge under cyklen. Udover at beskytte dit gulv mod sved og mærker fra hometrainer og cykel, så absorbere træningsmåtten også lyd og vibrationer i gulvet.

Du kan enten købe en træningsmåtte specifikt til cykelformålet – personligt har jeg selv købt et trænings underlag i Harald Nyborg som kan klikkes sammen som fungerer perfekt som underlag til hometraineren.

Ventilator

Det er varmt at cykle på hometrainer, også selvom du kan åbne vinduerne og lave gennemtræk. En god investering til sit hometrainer rum er en ventilator så du kan skabe luft flow og blive kølet ekstra ned når du tramper i pedalerne op af Alpe d’Huez mod dine kammerater.

En meget populær ventilator til hometrainer området er en Wahoo HeadWind som du kan købe her.

Svedcover

Selvom du kan blive kølet ned af en ventilator når du cykler på hometraineren og åbne vinduerne kan man ikke komme uden om at man sveder meget. Sved er ikke godt for din cykel, og ved at investere i et sveddækken til cyklen når du cykler på hometrainer passer du bedre på den. Et svedcover koster ikke ret meget, og er en rigtig god idé at investere i.

Køb svedcover her

Tablet holder

Hvis du skal cykle med videoruter sætter mange pris på en holder til ens enhed. Det gør at du får skærmen helt tæt på styret i en perfekt vinkel så du bedre kan se videoen der bliver afspillet mens du cykler.

Køb tablet holder til din hometrainer her

Kassette

Hvis du har en direct drive hometrainer og der ikke er kassette med kan du enten montere den fra dit baghjul, eller købe en ny så du ikke behøves bytte om hver gang du skal ud og cykle på landevejen også.

Hvis du skal skifte din kassette kan du evt. læse vores guide til skift af kassette her.

Køb kassetter her

Vores anbefaling til hometrainer

Jeg anbefaler helt klart at investere i en Direct Drive hometrainer. Pt. Har Cykelpartner tilbud på en Thinkrider A1 Direct Drive hometrainer til 1499 eller den lidt mere avanceret model Thinkrider X5 Neo til 2499 som er en smart-hometrainer der er kompatibel med Zwift, Bkool og de mange andre software.

Se hometrainer udvalget her

Sådan kommer du i gang med e-cykling

Skrevet af
Steffen Christensen

www.steffenchristensen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *